Přemýšleli jsme, jak zpestřit chod a jídelníček naší kuchyně něčím jiným a nápad byl tu – pozveme mistra kuchaře (jistě je všem v podvědomí z naší akce v sokolovně), aby s námi uvařil něco dobrého a netypického pro naše strávníky. Po vzájemné konzultaci byl stanoven termín na středu 9. prosince a sestaveno následující menu:
Polévka:
Drůbeží vývar na francouzské zelenině
Hlavní chod:
Bramborové Gnocchi restované na slanině a červené cibulce, doplněné cuketou, žampióny a kysanou smetanou
Příloha:
Rajčatový salát
Nápoje:
na výběr – čaj borůvkový s rakytníkem, ovocný koncentrát, mléko
–
Příjezd kuchaře byl domluven na 5.30 hodin ráno. Jsme zvědaví, jak vše bude probíhat pod vedením Jana Uhlíře – tak se jmenuje – a pracuje jako šéfkuchař-technolog v podniku Kovoslužba OTS J. Hradec. Pořádá zaškolení kuchařů na nové technologie, různé předváděcí akce spojené s vařením, rauty a podobně.
Tak zpět a zase něco k našemu společnému vaření. Menu se nezdá složité, ovšem pouze na první pohled. Takže se neustále krájelo, roztíralo na pečící plechy, opět krájelo a ochucovalo. Je navařeno. Gastronádoby pro strávníky v „červené škole“ jsou naplněny a připraveny k odvozu. My již pouze očekáváme naše strávníky a s nimi i jejich první reakce
Jídlo vypadá lákavě, polévka se špenátovomrkvovou rolkou je krásně barevná, hlavní chod zdobený zakysanou smetanou také chutná výborně. Jsme zvědaví, jak budou reagovat děti na netradiční oběd. Ani přítomnost kuchaře při výdeji neodradí děti od toho, aby jídlo po ochutnání vracely. Slyšíme a sledujeme jejich reakce. Pobaví nás i jejich poznámky (aniž by jídlo vůbec ochutnaly) – „to nejez, je to hnusný“ nebo „kuchařky přece jenom kuchtíte líp“. Po pravdě, největší ohlas by určitě sklidil „smažák a hranolky, pizza přes celý talíř, hamburger a podobné dobrůtky“, které nevaříme a když tak jedenkrát za rok. Takto připravené jídlo od šéfkuchaře odpovídalo zdravým výživovým normám a odrazilo se v plnění spotřebního koše, který musíme dodržovat.
Hodnocení netradičního oběda z našeho pohledu a pohledu jedné poloviny strávníků bylo dobré a chutnalo nám, druhá polovina se vyjádřila kriticky. Takže podle přísloví „Není člověk ten, který by se zavděčil lidem všem!“ Ale přesto se již těšíme na další akci společného vaření.
Přejeme tímto všem našim strávníkům a příznivcům krásné a spokojené vánoční svátky a úspěšný nový rok 2010