Škola hraje jedinečnou úlohu při výchově ke zdraví a zdravému životnímu stylu, protože v ní mladí lidé tráví většinu svého času. Má tak rozhodující význam při předávání informací a potažmo i jejich praktickém využití.
Náplní předmětu výchova ke zdraví je mimo jiné také VÝŽIVA. Cílem tohoto tématu je ovlivnit postoj našich žáků k vlastnímu stravování. Aby se naučili vybírat si potraviny zdraví prospěšné, aby rozuměli pravidlům pro sestavování vyváženého jídelníčku, osvojili si zásady nákupu a správného uchovávání potravin. Snažíme se jim vysvětlovat, které potraviny a pokrmy jsou s ohledem na jejich věk a tělesnou aktivitu žádoucí a které zařazovat jen výjimečně. Již poněkolikáté jsme pozvali do hodin předmětu výchovy ke zdraví ředitelku školní jídelny paní Gábinu Dvořákovou. Vysvětlila žákům, že jídelníček je pro ně sestavován na základě zásad zdravé výživy v souladu s recepturami pro školní stravování. Výběr jídel se řídí výživovými požadavky spotřebního koše. Spotřební koš stanovuje doporučenou spotřebu určité skupiny potravin (např. brambor, masa, ovoce, zeleniny) na žáka a den. Sestavit jídelníček tedy není žádná legrace. Dále limituje skladbu jídelníčku technologie přípravy a náročnost výdeje obědů. Děkujeme paní ředitelce za ochotu věnovat nám čas a děkujeme týmu kuchařek za každodenní práci.
PS: My si na školních obědech vždycky moc pochutnáme. A to paní kuchařky dobře vědí :o))
Mgr. Martina Barešová, Mgr. Jana Růžičková
Jsme rádi, že nás ředitelka školní jídelny paní Gábina Dvořáková navštívila. Díky její návštěvě jsme se dozvěděli spoustu zajímavých a důležitých věcí. Snažila se nám přiblížit fungování školní jídelny. Řada informací nás překvapila. Také jsme měli možnost ovlivnit jídelníček na měsíc leden 2025. Vyzkoušeli jsme si, jak těžké je jídelníček sestavit tak, aby jídla chutnala všem žákům od první až do deváté třídy a zároveň dodržet stanovená pravidla. Držíme celému týmu jídelny palce a ať je jejich práce baví a naplňuje.
za třídu 7.B Adéla Šašková
Zdroj: www.zspacov.cz